Bio

Arjen Kapteijns

De kwetsbaarheid van de natuur, klimaatverandering en duurzaamheid lopen als een rode draad door mijn leven en werk.

Mijn plezierige jeugd heb ik doorgebracht in Brabant, alwaar mijn vader een hoveniersbedrijf had. Dat betekende dat ik vanaf dat ik kon lopen in de vakanties mee mocht helpen met snoeien en schoffelen.

Milieu, klimaat en duurzaamheid
De krantenkoppen begin jaren ’80 dat onze bossen als gevolg van de zure regen massaal zouden afsterven maakten grote indruk op me. Toen ik op mijn 18e mijn vleugels uit ging slaan was de toen net gestarte opleiding milieukunde in Delft een logische keus.
Nog tijdens mijn studie ben ik in Den Haag gaan wonen en bij het ministerie van VROM terecht gekomen. Al snel was ik verantwoordelijk voor ook voor onze stad relevante duurzaamheidsvraagstukken zoals het verbeteren van de gescheiden afvalinzameling. Als directiesecretaris bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu hield ik me meer met management en bedrijfsvoering bezig. Tegenwoordig zet ik me op hetzelfde ministerie in voor het verkleinen van het effect van het Nederlandse autoverkeer op klimaatverandering.

Politiek
Nadat ik in de avonduren de studie politieke wetenschappen had afgerond vond ik het tijd om zelf iets met politiek te gaan doen. Ik ben sinds 2006 actief voor de Haagse afdeling van GroenLinks, de eerste jaren als bestuurslid en sinds 2011 met tussenpozen in de gemeenteraad. Sinds november 2015 ben ik fractievoorzitter.
Natuurlijk is het voor een lokaal politicus belangrijk om de stukken te kennen en de weg te weten in het stadhuis. Maar even belangrijk vind ik het om zelf te zien en horen wat er speelt. Ik spring graag op de fiets om ergens te gaan kijken en met bewoners of ondernemers in gesprek te gaan.

Persoonlijk
Na in het Laakkwartier, het centrum en meer dan 12 jaar in Bezuidenhout gewoond te hebben, woon ik nu aan een mooie gracht in de Schilderswijk. Ik heb 2 fantastische kinderen (van 12 en 9). Verder ga ik graag naar muziekfestivals en probeer tijd vrij te maken om te squashen en te hardlopen.