Het betere zeiken en samenwerken

Deze week was voor mij een bijzondere week want tijdens onze ledenvergadering ben ik tot lijsttrekker gekozen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Het vertrouwen van zo veel mensen geeft toch wel een speciaal gevoel.

FietsparadeMijn handen jeuken om samen met een grote groep gemotiveerde mensen campagne te voeren. Onze inzet voor de verkiezingen is om Den Haag flink groener, socialer en vrijer te maken. Op al deze fronten hebben we deze week weer kleine stapjes gezet. En het mooie is dat wij dat als GroenLinks niet alleen doen maar samen met anderen.

Zo vroeg onze fractievertegenwoordiger Mariëlle Vavier samen met de Haagse Stadspartij op ludieke wijze aandacht voor het gebrek aan openbare damestoiletten in de stad. Zittend op een tijdelijk geplaatste wc-pot voor het stadhuis stond Mariëlle vrolijk maar kordaat de pers te woord. Dit probleem wordt al jaren aangekaart en nu is tijd het gewoon aan te pakken!

Rechts chagrijn
Op initiatief van de Partij van de Arbeid kregen we een raadsmeerderheid om voorlopig de eigen bijdrage af te schaffen voor dagbesteding en begeleiding zodat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Dit tot groot chagrijn van het rechtse blok in de raad die het overgebleven geld voor de zorg liever aan andere dingen zou willen besteden zoals parkeergarages.

Dat je met vereende krachten verder komt zag ik ook weer bij de fietsparade waar we met veel GroenLinksers aanwezig waren. Den Haag Fossielvrij organiseerde dit mooie event met medewerking van meer dan 100 organisaties. Samen maakten we duidelijk dat het aanpakken van klimaatverandering veel meer aandacht verdient.

In de goede richting
Als stad bewegen wij nog niet zo snel maar eindelijk wel in de goede richting. Later dit jaar komen per wijk de eerste plannen om huizen van het aardgas af te krijgen. En er wordt serieus onderzocht op welke locaties we naar aardwarmte kunnen boren. Allemaal mooie stapjes die we samen zetten.

Maar wat zou het mooi zijn als we na de verkiezingen niet langer hoeven ‘zeiken’ over het gebrek aan damestoiletten maar ze gewoon kunnen neerzetten. Als we de eigen bijdrage in de zorg voor altijd naar de prullenbak kunnen verwijzen. En als we dan niet alleen plannen aankondigen maar écht werk kunnen maken van de verduurzaming van onze huizen. Met een sterk GroenLinks kunnen we straks na de verkiezingen op al deze onderwerpen nog meer het verschil maken. En ook dan blijven wij dat natuurlijk samen met vele anderen doen!

Het betere zeiken en samenwerken