Paniekvoetbal en stopformulieren

Het was weer een mooie maar ook drukke week met interessante nieuwe ontmoetingen. De gemeenteraad draait deze laatste weken voor het zomerreces nog op volle toeren en tegelijkertijd komen de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar al stevig op gang.

Arjen bij Omroep WestMaandagavond had onze programmacommissie, onder voorzitterschap van Martijntje Smits, een avond in de Schilderswijk georganiseerd met als thema ‘de open stad’. Het doel van de avond was om in gesprek te gaan met organisaties en bewoners over onderwerpen als bewonersparticipatie, de opvang van statushouders en cultuur. Een sterk verkiezingsprogramma maak je immers niet alleen maar stel je samen met de stad op. Ik kwam er erg geïnspireerd vandaan. Na de zomer organiseert GroenLinks vergelijkbare avonden over ‘de groene stad’ en ‘de sociale stad’. Houd onze website dus goed in de gaten!

Buitenspel
De discussie over ADO ging er donderdag stevig aan toe in de raadszaal. Een groot deel van de gemeenteraad voelde zich buitenspel gezet door de wethouder die zijn handen van ADO heeft afgetrokken. Om in voetbaltermen te blijven: paniekvoetbal! Dit krijgt nog een verlenging, dat is zeker.

Eerder die middag mocht ik met de burgemeester in debat over stopformulieren bij de politie om etnisch profileren tegen te gaan. Het is belangrijk dat de politie de reden van een staandehouding registreert. Dit verhoogt de bewustwording van agenten en de effectiviteit. Vorig jaar rond deze tijd had ik een enorme aanvaring over dit onderwerp met burgemeester van Aartsen. Een coalitiecrisis kon toen nog maar net afgewend worden.

Pragmatisch en constructief
Nu liep het gelukkig anders. Nadat burgemeester Krikke aanvankelijk weigerde hierover met de gemeenteraad in debat te gaan, liet zij ons gisteren haar pragmatische kant zien. Ze gaf te kennen geen principiële bezwaren te hebben tegen registratie, maar zag wettelijke barrières en vond het een zaak van de landelijke overheid. Maar zodra landelijke ontwikkelingen het mogelijk maken gaat Den Haag er ook mee aan de slag, beloofde ze. We blijven er bovenop zitten, maar dit is vast een mooie stap in de goede richting. De principiële blokkade is opgeheven en de burgemeester toonde zich constructief en open voor nieuwe ontwikkelingen. We konden elkaar na afloop dan ook tevreden de hand schudden.

Paniekvoetbal en stopformulieren