Poëzie in de raadzaal en politici met lef

Als vanouds was de laatste raadsvergadering van het politieke seizoen een hele lange zit. Van 10 uur ’s ochtends tot na middernacht zaten wij in het ijspaleis vast. En zoals gebruikelijk werd in de raadzaal geregeld wel iets lelijks geroepen maar er was dit keer ook poëzie!

KlokDe Algemene Beschouwingen zijn altijd een belangrijk onderdeel van de laatste vergadering voor het zomerreces. Alle partijen geven dan hun visie op het gemeentebeleid en actuele ontwikkelingen in de stad. Ook geven wij als gemeenteraad aan de wethouders onze wensen mee voor de komende periode.

Voor mijn bijdrage liet ik mij dit jaar inspireren door Vaclav Havel, voormalig dichter en oud-president van Tsjechië. Ik droeg een fragment voor uit het gedicht ‘De weg van de Hoop’. In dit gedicht raakt deze regel mij vooral: “Hoop is ergens voor werken omdat het goed is en niet omdat het kans van slagen heeft. Hiermee zegt Havel dat je je niet op voorhand al moet laten leiden door wat haalbaar is. Maar dat je moet staan voor je zaak. En of het lukt dat zie je daarna wel. En dat is precies wat ik erg mis bij de partijen in dit college.

De intenties zijn vaak goed maar echte keuzes worden niet gemaakt. Ze kiezen voor de fiets én ook voor de auto. Willen minder regeldruk voor mensen in de bijstand, maar durven mensen niet écht vertrouwen te geven. Willen best wat doen aan klimaatverandering, maar zonder fossiele bedrijven voor het hoofd te stoten. En zoals gisteren bleek, ze zijn erg voor het behoud van bomen maar houden hun rug niet recht als Madurodam een uniek perceel duinbos komt inpikken.

En natuurlijk snap ik dat je soms ook compromissen moet sluiten. Als je iets wil bereiken moet je ook bereid zijn te luisteren naar wat andere partijen en de betreffende wethouder belangrijk vinden. Maar als raadslid kun je voor de stad écht het verschil maken als je ook je nek uitsteekt en waar nodig een streep trekt. Ik vind dat je die verantwoordelijkheid ook hebt.

Dit betekent dus dat je niet op voorhand al akkoord moet gaan met een slap compromis, zoals ik nu veel zie gebeuren. Ik zou graag weer wat meer hoop zien in de gemeenteraad en meer lef! Ik denk dat mensen in de stad dat ook van ons vragen.

Gelukkig houden markante en moedige mensen zoals Havel ons via hun boeken blijvend een spiegel voor. Voor de komende zes weken heb ik alweer een grote stapel boeken liggen waar ik hopelijk weer veel nieuwe inspiratie uit ga halen. Hetzelfde geldt voor jullie hoop ik!

Poëzie in de raadzaal en politici met lef