Trots op de Schilderswijk

Graag wil ik mijn blog beginnen met stil te staan bij de natuurramp die zich binnen ons koninkrijk heeft voltrokken. De mensen op Sint Maarten zijn alles kwijt, noodhulp is keihard nodig. Ook veel sterkte aan iedereen uit de Antilliaanse gemeenschap in onze stad, die nog in onzekerheid zit over het lot van familie en vrienden.

Ik was deze week vooral druk met een plek wat dichter bij huis, de Schilderswijk. Sinds begin dit jaar ben ik trotse bewoner van deze wijk. Daarom is het voor mij extra leuk om in gesprek te raken met ondernemers en bewoners over alles wat er speelt. Al is iedere wijk in Den Haag mij natuurlijk lief, het is fijn om ook in mijn eigen wijk betrokken te zijn.

Maar laat ik ook eerlijk zijn, de Schilderswijk staat er niet goed voor. Het imago van de wijk is niet best, veel van de 33.000 bewoners hebben weinig te besteden en de werkloosheid (vooral ook onder jongeren) is schrikbarend hoog. Reden te meer om ons als gemeenteraad het lot van deze wijk aan te trekken.

Het Haagse veen
Goed dus dat er woensdagavond midden in de Schilderswijk een avond werd georganiseerd over de kansen en uitdagingen van het ‘Haagse veen’. Ik was daar met bewoners, ondernemers, welzijnswerkers en collega-raadsleden en het was een waardevolle avond. En afgelopen vrijdag hadden Vincent en Hera, beide actieve leden van onze GroenLinks-werkgroep ‘Verbinden’, een heel programma door de wijk in petto. Wij gingen onder meer langs bewonersorganisatie de Paraplu, theater de Vaillant en de bibliotheek aan de Koningsstraat.
Indertijd, heb ik namens GroenLinks fel gestreden tegen de sluiting van de bibliotheek door de toenmalige wethouder van Engelshoven (D66). Want vooral voor de kinderen in deze wijk is een bibliotheek belangrijk. We hebben het voor elkaar gekregen, de bibliotheek is nu weer open! De medewerkers doen hier fantastisch werk en er komen meer kinderen dan ooit tevoren. Dit zijn nou dingen waar ik blij van word!

Eerlijke kansen
Wat ik deze week vooral uit alle gesprekken oppikte was dat de mensen in de Schilderswijk eerlijke kansen willen. Eerlijke kansen om een baan of stageplaats te vinden, waarbij achternaam of postcode geen reden is voor afwijzing. Eerlijke kansen om zelf de schouders onder wijkinitiatieven te zetten, waarbij men niet hoeft te concurreren met dure adviseurs die worden ingehuurd door het stadhuis. Kortom: eerlijke kansen om het heft in eigen hand te kunnen nemen en het beste uit het leven te halen.
Geef de mensen in de Schilderswijk die kans, om te beginnen bijvoorbeeld door eens (wat vaker) boodschappen te doen op de levendige Haagse Markt en je te vergapen aan de diverse mix van winkeltjes op de Hobbemastraat of de Paul Krugerlaan. Dan word je vanzelf ook een beetje trots.

Trots op de Schilderswijk