Wonderlijke combinaties, geduld en emoties

Het was politiek gezien weer een enerverende week. GroenLinks en de PVV stonden ineens aan dezelfde kant over Eneco en de emoties in de raadzaal liepen soms hoog op over betaald parkeren op Scheveningen.

Arjen KapteijnsHet grootste nieuws uit de Haagse gemeenteraad was natuurlijk dat we onze aandelen in energiebedrijf Eneco niet gaan verkopen. En dat is van groot belang om de duurzame koers van dit bedrijf en werkgelegenheid veilig te stellen.

Uiteindelijk gaf de steun van de PVV de doorslag. Samen met alle linkse partijen was dit een wonderlijke combinatie om een meerderheid voor elkaar te boksen. Maar soms doet het er niet toe waar je steun vandaan haalt. Nu is het belangrijk dat veel steden ons goede voorbeeld volgen. Ik kijk met spanning uit naar het debat in de Rotterdamse raad volgende week.

Geen populariteitsprijs maar wel nodig
Ook hebben we als gemeenteraad na lange debatten besloten om op Scheveningen (Haven, Statenkwartier en Geuzenkwartier) betaald parkeren in te voeren. Dat is geen maatregel waar je de populariteitsprijs mee wint. Maar het is wel nodig om de straten van Scheveningen leefbaar te houden.

Het was al bijna middernacht toen we konden beginnen met dit onderwerp. Tientallen insprekers hebben vele uren geduldig gewacht tot we bij dit agendapunt aankwamen. Ik vind dat bewonderenswaardig! En ik heb ook alle begrip ervoor dat deze mensen bezorgd zijn over de gevolgen van betaald parkeren voor hun bedrijf of gezin. Soms is dat terecht, maar vaak is er ook sprake van emoties . We hebben in Den Haag een doordacht parkeersysteem waar bewoners een laag tarief betalen (3 euro per maand) en er allerlei regelingen zijn voor bedrijven, bezoekers en mensen met een beperking. De ervaring leert dat als het eenmaal ingevoerd is, bijna iedereen hier behoorlijk tevreden over is. En waar dingen beter kunnen, passen we het aan.

Ernstige schending van privacy
En dan nog even iets belangrijks dat iedereen in Nederland aangaat en dus ook alle Hagenaars. Ik vraag even jullie aandacht voor het referendum over de Sleepwet. Deze nieuwe wet gaat de bevoegdheden voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten enorm uitbreiden. Zo mogen ze een zogenaamd ‘sleepnet’ inzetten om massaal online-communicatie af te luisteren, ook als je helemaal nergens van verdacht wordt. En deze data mogen met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden zonder dat ze eerst geanalyseerd zijn. En er zijn nog wel meer bizarre kanten aan deze wet.

Het is belangrijk dat genoeg mensen laten weten dat hier alle grenzen van privacy ernstig geschonden worden. Daarom roep ik iedereen op om het referendumverzoek te ondertekenen op www.sleepwet.nl. Dat kan nog maar tot 12 oktober dus wees er snel bij!

Wonderlijke combinaties, geduld en emoties